Mooi Marginaal

3 september t/m 10 oktober, Studio Concrea in SCHOONOORD

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Tot en met zondag 10 oktober zijn bij Studio Concrea de 50 boekjes te zien die door de Stichting Laurens Janszoon Coster zijn bekroond. De boekjes zijn ‘marginale uitgaven’ en verdienden hun bekroning door uit te blinken in bijzonder grafisch werk in kleine oplage. Sinds 2004 bekroont een deskundige...

Lees meer

Tot en met zondag 10 oktober zijn bij Studio Concrea de 50 boekjes te zien die door de Stichting Laurens Janszoon Coster zijn bekroond. De boekjes zijn ‘marginale uitgaven’ en verdienden hun bekroning door uit te blinken in bijzonder grafisch werk in kleine oplage. Sinds 2004 bekroont een deskundige jury elke 2 jaar 50 Nederlandse en Vlaamse marginale drukwerken.

Voor deze alweer 7e editie waren 151 inzendingen. Van de 50 uitverkoren boekjes staat een aantal in vitrines, maar de meeste kunnen gewoon ter plekke worden opgepakt en bekeken. Maar ook de boekjes in de vitrines zijn deze keer in te zien: Via bladerfilmpjes op een aantal schermen in de expositieruimte.

Naast de boekjes is er ook 2-dimensionaal werk: Van 6 kunstenaars, die naast hun kunstenaarschap medewerker zijn bij Historische drukkerij en grafisch atelier De Drukpers, gevestigd in Openluchtmuseum Ellert en Brammert te Schoonoord. Eén van hen, Judith Schmidt, is bovendien maakster van een van de bekroonde boekjes. ‘Een plek om te schuilen’ is de titel van haar boekje. Het is helemaal vervaardigd uit restanten of hergebruikt materiaal en vooral ook bijzonder omdat de afdrukken zijn gemaakt met oude verpakkingen waarin tekeningen zijn gekrast. Omdat de afdruk op deze manier altijd diapositief wordt en er met zwart is gedrukt, werden het allemaal nachttafrelen. ‘Een lust voor het oog en een smaakvolle uitgave’ vond de jury.

De overige 49 uitgaven zijn zeer uiteenlopend, zowel van formaat als inhoud en vormgeving. Er zijn boekjes bij die behalve grafisch ook literair te beschouwen zijn (bijvoorbeeld ‘Brief aan F. Starik’ van L.H., Wiener), maar ook een kalender (‘Kalender van Joos’) en een agenda (van Marieke de Wit), en zelfs een uitvouwbare nieuwjaarswens. Deze laatste, ontworpen door Karel Treebus, bevat de nieuwjaarswens in 15 talen en is samengesteld uit allerlei elementjes uit lijn- of letterkasten. Ook de uitvoering is perfect, oordeelde de jury.

Ook heel bijzonder is ‘Voetstappen’. Op het eerste gezicht een inlegzool uit een schoen, maar bij nader inzien een fraai verzorgd drukwerkje met een gedicht van Jotie ‘tHooft. ‘Onze footprints missen hun uitwerking op onze aarde niet’, merkte de jury er treffend bij op.

De titel van het boekje gedrukt door Paul van der Steen, ‘Met de billen bloot’, nodigt uit tot lezen. Alexander Reeuwijk beschrijft hierin hoe fantasie de artisticiteit voedt. Ook heeft hij het over ‘outsiderkunst’, de relatie tussen artisticiteit en psychiatrie. Het is een dun, mooi geïllustreerd boekje dat prettig wegleest. De ets waarin Don Quichot zijn erotische fantasieën de vrije loop laat is heel grappig.

De allergrootste en dikste uitgave van de bekroonde werken is wel ‘Op zoek naar sporen van Jeroen’, dat ca. 40 x 30 cm is en maar liefst 244 pagina’s dik. Auteur is Daniel Travenier, die het samenstelde met hulp van 4 gastschrijvers. Het bevat een handgeschreven onderzoek met illustraties, terug in de tijd naar de Christelijke Keltische cultuur waar ene Sint Joris uit voortkwam.

Verder veel uitgaven van klein en middelgroot formaat, zowel in kleur als zwart-wit, met oplagen van 1 tot 300. Met veel, weinig, of helemaal geen tekst. Maar stuk voor stuk origineel en allemaal ‘pareltjes’.

Van de 6 kunstenaars die de muren vullen, is er, naast Judith Schmidt, nog een die opvalt door originaliteit: Zeno Roos. Hij maakt drukwerken die hij ‘monopolyprints’ noemt. Mono, omdat het begint met een eenmalige afdruk van een sjabloon met een roller. Na droging van de basis (mono)print, gebruikt hij sjablonen van diverse materialen, om er een of meer (poly) drukgangen mee te maken. Ook drukt hij sjablonen af op T-shirts. Maar het meest bijzondere, of eigenzinnige, is wel zijn ‘Rehabilitatieproject’. Daarin geeft hij doelloze spijkers en schroeven aan de muur een ‘tweede kans’, door er een kunstwerkje aan te hangen. Leuk bedacht. ‘Anderen mogen dat ook’, geeft hij in zijn toelichting aan. Niet alleen om zijn eigen kunst te promoten dus, al is hij voor opvallen niet bang.

De overige 4 kunstenaars die de muren vullen zijn: Roel van Dijk, die een van de bekroonde boekjes maakte (‘Bomen’) van de vorige editie van Mooi Marginaal, Rob de Jong met een aantal litho’s, Roland van Balen met een aantal monoprints en aquarellen, en Harm van der Tuuk met een litho en werk in olieverf.

Lees minder

Links

Data en tijden

vrijdag 3 september 2021 t/m zondag 10 oktober 2021

zondag : 11:00-17:00
vrijdag : 11:00-17:00
zaterdag : 11:00-17:00
zo 5 september 2021 : 11:00 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : Gratis

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Studio Concrea
Slenerweg 78
7848 AJ SCHOONOORD
06 - 290 87 377
www.concrea.nl
concrea@online.nl

gratis

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader