Leren door lezen. Opvoeden op school volgens Ligthart, Scheepstra en Jetses

18 juni t/m 28 november, Scheepstra Kabinet in RODEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Tentoonstelling over het pedagogisch gedachtegoed Ligthart, met verhaaltjes van Scheepstra voor kinderen en tekeningen van Jetses. De gebundelde krachten van Ligthart (de pedagogische visie), Scheepstra (de verhalen) en Jetses (de prachtige prenten), in beeld gebracht. In de bekende leesboekjes van...

Lees meer

Tentoonstelling over het pedagogisch gedachtegoed Ligthart, met verhaaltjes van Scheepstra voor kinderen en tekeningen van Jetses. De gebundelde krachten van Ligthart (de pedagogische visie), Scheepstra (de verhalen) en Jetses (de prachtige prenten), in beeld gebracht.

In de bekende leesboekjes van Hindericus Scheepstra klinken de pedagogische vernieuwingsidealen door van rond 1900. Volgens die reformpedagogische idealen moesten opvoeders, waaronder onderwijzers, meer rekening gaan houden met de belangstelling en de aard van kinderen. De belangrijkste Nederlandse vertolker van dit reformpedagogisch gedachtengoed was Jan Ligthart, met wie Scheepstra nauw samenwerkte. Uit zijn pedagogische bespiegelingen over opvoeding en onderwijs blijkt dat Ligthart zich op onnavolgbare wijze kon inleven in het kind.

In deze tentoonstelling ziet u hoe het pedagogisch gedachtegoed van Ligthart via Scheepstra een weg vond in verhaaltjes voor kinderen en hoe de fijnzinnige tekeningen van Cornelis Jetses het gedachtegoed verbeeldden. In de gekozen fragmenten, afkomstig uit boekjes voor leesonderwijs, staat steeds de school en het leren centraal. De school is in de getoonde verhaaltjes een veilige omgeving, waarin niet zozeer schoolse kennis, maar vorming en opvoeding centraal stond. Kinderen leerden door de leesboekjes niet alleen lezen, maar ook over de wereld en over goed en kwaad. Maar misschien waren de belangrijkste lessen van de Grote Drie wel bedoeld voor vaders, moeders en onderwijzers: de pedagogische lessen van Ligthart

De expositie kwam tot stand door een samenwerkingsverband tussen het Scheepstrakabinet, de Cornelis Jetsesstichting, het Nationaal Onderwijsmuseum te Dordrecht en de afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees minder

Links

Data en tijden

vrijdag 18 juni 2021 t/m zondag 28 november 2021

zondag : 13:30-16:30
zaterdag : 13:30-16:30
zo 20 juni 2021 : 13:30 - 16:30

Prijzen

Volwassenen : € 2.50
Kinderen : Gratis (t/m 2 jaar)
Kinderen : € 1.00 (3 t/m 12 jaar )

Toelichting: vrienden en begunstigers gratis.

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Scheepstra Kabinet
Schoolstraat 1
9301 KB RODEN

€ 2,50

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader