HOUT couture

2 juli t/m 31 oktober, Klompenmuseum in EELDE

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Een bijzondere tentoonstelling - HOUT couture. Bij haute couture denk je aan kleding, maar de schoenen vervolmaken de look volmaken. Voor het Internationaal Klompenmuseum was 2020 een bijzonder jaar want het museum vierde haar 30 jarig bestaan. Dat vraagt om een bijzondere tentoonstelling. Met HOUT...

Lees meer

Een bijzondere tentoonstelling - HOUT couture. Bij haute couture denk je aan kleding, maar de schoenen vervolmaken de look volmaken.

Voor het Internationaal Klompenmuseum was 2020 een bijzonder jaar want het museum vierde haar 30 jarig bestaan. Dat vraagt om een bijzondere tentoonstelling. Met HOUT couture is dat absoluut gelukt. Bij haute couture denk je meteen aan kleding. Het zijn echter de schoenen die de look volmaken. De kers op de taart. In deze tentoonstelling krijgen zij alle aandacht.

Als er in deze tentoonstelling iets duidelijk wordt dan is het wel dat houten schoeisel van alle tijden is en zeker niet alleen uit Nederland komt. Hedendaagse schoenenontwerpers werken onder andere met hout. In deze tentoonstelling worden moderne stukken van ontwerpers uit o.a. Duitsland en Tsjechië getoond. Ontwerpers, Pavlina Miklasov en Katharina Beilstein hebben hun werk voor deze tentoonstelling ter beschikking gesteld. Ons land brengt ook top ontwerpers voort zoals Viktor & Rolf, Marloes Ten Böhmer, Denise Rosenboom en Tim Dekkers. Van hun zijn ook ontwerpen in deze tentoonstelling opgenomen.

Tevens vierden we in 2020 dat we in Nederland al 75 jaar in vrede leven. Een deel van de tentoonstelling is daaraan gewijd en ingericht met klompen die in de tweede wereldoorlog in Nederland zijn gemaakt en gebruikt. Deze klompen zijn tijdens de oorlog overal ter wereld terecht gekomen. Nabestaanden van Franse, Engelse, Canadese en Amerikaanse soldaten hebben klompen aan het Internationaal Klompenmuseum geschonken. Ze hebben een ereplaats in de tentoonstelling. De tentoonstelling is aangevuld met klompen en houten schoeisel uit de eigen collectie die het museum rijk is en een aanvulling op de moderne stukken en oorlogsklompen vormt. Kom je verwonderen. Er zal een wereld voor je opengaan.

De virtuele museumtour van het Internationaal Klompenmuseum staat op de website - www.klompenmuseum.nl/tour. In de expositieruimte kunt u de tentoonstelling HOUT couture bekijken, in de werkplaats zijn allerlei gereedschappen en machines te zien en in de videoruimte kunt u een film van klompenmaker Egbert Wietzes bekijken. “Een wandeling door een “onlinemuseum” kan de beleving van een bezoek aan een stenen museum niet vervangen, zo lezen we in het NRC. We hopen dan ook dat u, als het weer kan, ons museum komt bezoeken. We zien u graag gezond en wel in betere tijden.” Aldus Bertus van den Hof van het Internationaal Klompenmuseum.

Geschiedenis
Klompenmuseum Gebr. Wietzes is genoemd naar de twee laatste klompenmakers in Eelde:
Eiso Wietzes (1916 - 1977) en Egbert Wietzes (1925 - 1988).

Niet alleen vervaardigden zij op zeer vakkundige wijze draagklompen; zij verzamelden ook klompen uit vele landen. Na het overlijden van Egbert krijgt de Stichting Klompenmuseum Gebr. Wietzes het beheer over zijn collectie klompen en klompenmakergereedschappen.

De collectie wordt uitgebreid met de collectie van de heer H.P. Bongers uit Enschede, leraar aan een Technische school in Enschede. Zijn verzameling bestond uit klompen en uniek klompenmakergereedschap uit: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Als eerste museum in Drenthe wordt het Klompenmuseum in 2002 geregistreerd museum.

In 2002 komt de totale collectie in eigendom van het Klompenmuseum
In 1990 wordt het Internationaal Klompenmuseum in Eelde geopend.

De Internationale collectie omvat:
2.600 – 2.800 paar verschillende klompen en ander schoeisel met een houten zool uit 44 landen.
De grootste en meest uitgebreide collectie ter Wereld
Honderden stuks gereedschap uit zeven Europese landen
Enkelvoudige machines (rond 1920) uit Nederland, Duitsland en Frankrijk
informatiemateriaal, zoals boeken, kranten artikelen, foto´s, enz. enz.
Schenkingen – nieuwe aanwinsten
De grote collectie klompen die het Klompenmuseum bezit wordt nog regelmatig uitgebreid met schenkingen met prachtige verhalen en aankopen.

Lees minder

Links

Data en tijden

vrijdag 2 juli 2021 t/m zondag 31 oktober 2021

zondag : 14:00-17:00
dinsdag : 14:00-17:00
woensdag : 14:00-17:00
donderdag : 14:00-17:00
vrijdag : 14:00-17:00
zaterdag : 14:00-17:00

Toelichting: groepen na afspraak (ook op andere tijden)

Prijzen

Volwassenen : € 5.00
Kinderen : Gratis (t/m 5 jaar)
Kinderen : € 2.50 (6 t/m 12 jaar )
CJP : € 1.50

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Klompenmuseum
Wolfhorn 1A
9761 BA EELDE
050 3091181
www.klompenmuseum.nl
info@klompenmuseum.nl

€ 5,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader