Faster than Light?

12 november, Nieuwe Kerk in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Faster than Light? is een opera die handelt over leven en werk van de natuurkundige Isaac Newton (1643 -1727). De opera geeft te denken over wetenschap, technologie, religie en maatschappij.  Dirk Dekker Componist Dirk Dekker vond in deze opera een muzikale taal die naadloos aansluit...

Lees meer

Faster than Light? is een opera die handelt over leven en werk van de natuurkundige Isaac Newton (1643 -1727). De opera geeft te denken over wetenschap, technologie, religie en maatschappij. 

Dirk Dekker

Componist Dirk Dekker vond in deze opera een muzikale taal die naadloos aansluit bij de menselijke dilemma’s van deze tijd. Zijn muziek klinkt innovatief maar tegelijk vertrouwd, vergelijkbaar met de wereld die de natuurkundige Isaac Newton aantrof.

Newton maakt het zuivere goud en die wending verklankt Dirk Dekker in de slotepisode met de toonladder opgebouwd uit de natuurtoonfrequenties. 

De harmonische zuiverheid die dit oplevert maakt Faster than Light, tot een intens, theatraal klinkend werk, aangrijpend voor wie die de confrontatie met de toekomst aan wil gaan. 

Inhoud

Wetenschap en technologie hebben ons veel gebracht, zoals een sterk verbeterde gezondheid, maar ook wantrouwen en onzekerheid over ons heden en onze toekomst. De digitale wereld blijkt een vriend, maar vaak ook een vijand te zijn. Naarstig en soms wanhopig zoeken we houvast, bijvoorbeeld in nieuwe vormen van religie. 

In de tijd van Isaac Newton, die alom wordt gezien als één van de grondleggers van de wetenschap uit de geschiedenis, was het niet veel anders. Zijn vroege inzichten waren nog gebaseerd op de statische modellen van hemel en aarde zoals het Christendom die ideologisch uitdroeg. 

Het universum was star en onbeweeglijk, God was daarin de baas én een goede vader en de mens moest daarnaar leven. Natuurkunde, alchemie, theologie, kortom alle wetenschappen die in zijn tijd werden beoefend, vormden voor Newton gelijkwaardige toegangen tot dit universum.

Maar Newton was ook een van degenen die vanuit dat starre denken aan die fundamenten begon te sleutelen en hij veranderde daarmee definitief de blik van de mens op de wereld en zichzelf. 

Faster than Light? is een opera over leven en werk van Newton maar daarmee ook over ons als mensen in de 21ste eeuw. Ondanks alle verworven inzichten en technieken weten ook wij niet waar wij heen gaan. 

Isaac Newton maakt met alchemistische middelen goud, zijn ultieme nalatenschap voor de mensheid, maar de (kerkelijke) overheid sluit de kist met kennis direct ook weer af. Faster than Light? maakt ons duidelijk dat ook wij goud in handen hebben, maar ondanks alles geen idee wat ons lot is. 

Bezetting: 6 zangsolisten, 1 acteur, klein koor en filmprojectie. De leiding van deze productie is in handen van Stichting It Nije Ensemble. 

Zeggingskracht opera

Dirk Dekker, die een omvangrijk oeuvre op zijn naam heeft staan over de oorspronkelijkheid en de zeggingskracht van deze opera:

“Ik verwonder mij over het verdwijnen van de verwondering. Verwondering over alle verschillen en overeenkomsten die er (kunnen) zijn, de veelzijdigheid en de diversiteit aan vormen van leven en cultuur. Over de geringe neiging om echt naar elkaar te luisteren. 

Veel neigingen om meningen tegenover elkaar te zetten ipv meningen met elkaar uit te wisselen. Veel competitie in plaats van authenticiteit. Geloof wordt ingeruild voor gezag. Geloof is getransformeerd in hiërarchisch denken. In de 17de eeuw was er geen kloof tussen traditie en nieuwe ontdekkingen. 

Newton was zowel de exegeet van bijbelse en historische geschriften als de schepper van de bewegingswetten, de kleurenexperimenten en zijn Principia Mathematica. In de tijd van nu overheerst de neiging alles over één kam te scheren in plaats van het beoordelen van dingen op hun eigen merites.

Was er in die tijden een vanzelfsprekend onderscheid tussen elite en ‘de grote massa’ Intussen is er een taboe ontstaan in het teken van ons grootste goed: de parlementaire democratie. 

De 19de-eeuwse idee van verheffing van het volk als basis van onze democratie is verwaterd tot afkeer van deskundigheid en angst om boven het maaiveld uit te komen”.

Lees minder

Links

€ 25,00

Faster than Light?

12 november, Nieuwe Kerk, Groningen

Data en tijden

vr 12 november 2021 : 20:30 - 22:30

Prijzen

Volwassenen : € 25.00

Toelichting: excl. transactiekosten van € 1.00 per order.

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerkhof 1
9712 PT GRONINGEN
www.nieuwekerk.org

Gerelateerde evenementen

Loader