Collegereeks De Koude Oorlog

20 september, Online in NOORD-NEDERLAND

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

KOUDE OORLOG 1.0 Iets minder dan vijf decennia hield de Koude oorlog de wereld in zijn beangstigende greep. Twee grootmachten, die zeer uiteenlopende ideologische uitgangspunten hadden stonden lijnrecht tegenover elkaar en bedreigden elkaar met het meest verwoestende van alle wapens: de atoombom....

Lees meer

KOUDE OORLOG 1.0

Iets minder dan vijf decennia hield de Koude oorlog de wereld in zijn beangstigende greep. Twee grootmachten, die zeer uiteenlopende ideologische uitgangspunten hadden stonden lijnrecht tegenover elkaar en bedreigden elkaar met het meest verwoestende van alle wapens: de atoombom. Het is een geschiedenis die op het eerste ogenblik zo simpel lijkt, echter, schijn kan bedriegen, want op de achtergrond spelen nog veel meer factoren mee.

Dankzij de steeds groter wordende toegankelijkheid van bronnen in Amerikaanse en andere westerse archieven en de opening van archieven in de voormalige communistische wereld beginnen de contouren binnen de geschiedschrijving over de Koude Oorlog zo’n 25 jaar na dato steeds duidelijker worden. Door de nieuwe informatie krijgt de koude oorlogsgeschiedenis steeds meer nuances en wordt steeds duidelijker dat hoewel de tweespalt tussen het door de Verenigde Staten aangevoerde kapitalistische westen en het door de Sovjet-Unie geleide communistische oosten tot de kern van het conflict behoorde er ook andere verhaallijnen door de koude oorlogsgeschiedenis heenlopen.

De Koude Oorlog moet worden begrepen binnen een bredere context van de wereldwijde politieke, economische, sociale en culturele ontwikkelingen. Daarbij moet worden opgemerkt dat sommige van die ontwikkelingen al ruimschoots begonnen zijn voordat de koude oorlog losbarstte, terwijl andere ontwikkelingen tot de dag van vandaag doorgaan. De Koude Oorlog kan daarom niet enkel worden opgevat als de geschiedenis van de internationale betrekkingen tussen de twee hoofdrolspelers maar moet worden gezien als een hoofdstuk wereldgeschiedenis. De Koude Oorlog is daarmee een geschiedenis die de grenzen van staten overschrijdt.

De huidige tijd maakt het alleen maar interessanter om de Koude Oorlog nader te onderzoeken: immers door de spanningen tussen ‘het Westen’ en Rusland wordt al regelmatig gesproken over ‘een nieuwe Koude Oorlog’, oftewel: is er sprake van een Koude Oorlog 2.0?

Tolken en vertalers Wbtv

Wilt u deze cursus volgen in het kader van de PE-puntenregeling voor tolken en vertalers Wbtv? Het Nederland-Rusland centrum is door bureau Wbtv aangewezen als erkende opleider voor de permanente educatie voor tolken en vertalers. Wij moeten voor u dan een extra inspanning leveren. U betaalt daarom een toeslag van €45(incl. Btw). U krijgt hiervoor 18 PE-punten.

Programma:

College 1 Inleiding: De koude oorlog als wereldgeschiedenis. Het voorspel - Communisme & kapitalisme tussen 1917-1941

College 2 Een kortstondig onwaarschijnlijk bondgenootschap: 1941-1945

College 3 De eerste spanningen tussen ‘West’ en ‘Oost’: 1945-1947

College 4 Het hoogtepunt van de Koude Oorlog 1948-1953

College 5 Chroesjtsjovs dooi: 1953-1961

College 6 Terug naar versterkt antagonisme 1961-1968

College 7 Een tweede detente: 1969-1976

College 8 De jaren ’80: van wederopleving naar ontspanning: 1977-1988

College 9 Het einde van de Koude oorlog: het mirakel van 1989 en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie

College 10 Conclusies: ‘The end of history’: de Koude Oorlog nader beschouwd

 

Lees minder

Links

Data en tijden

di 20 september 2022 : 20:00 - 22:00

Prijzen

Volwassenen : € 175.00

Toelichting: prijs voor hele reeks; abonnees Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant 150 euro.

€ 175,00