20-jarig bestaan Wall House#2

4 september t/m 26 september, Wall House #2 in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Op 5 september 2021 is het twintig jaar geleden dat het iconische Wall House #2 in Groningen werd geopend. Om dit jubileum te vieren, vinden er een maand lang elk weekend feestelijke activiteiten in en om het gebouw plaats. Voor de jongsten zijn onder meer kinderworkshops zoals ‘maquette maken’ en ...

Lees meer

Op 5 september 2021 is het twintig jaar geleden dat het iconische Wall House #2 in Groningen werd geopend. Om dit jubileum te vieren, vinden er een maand lang elk weekend feestelijke activiteiten in en om het gebouw plaats.

Voor de jongsten zijn onder meer kinderworkshops zoals ‘maquette maken’ en ‘architect voor een dag’ te volgen. Geïnteresseerden in architectuur kunnen op 11 en 12 september, tijdens Open Monumentendag, rondleidingen volgen over het gebouw. Voor kunstliefhebbers worden er in september rondleidingen gegeven door de exposerende kunstenaars Gabrielle Kroese, Ismaël Lotz en Sabine Liedtke in de expositie Are You Now. Daarnaast is deze week een Instagram-architectuurfotowedstrijd van start gegaan. Het complete jubileumprogramma is te vinden op www.groningermuseum.nl/wallhouse.

Ontwerp
Het bijzondere woonhuis is ontworpen door de New Yorkse architect John Quentin Hejduk. Hij ontwierp Wall House #2 al in 1973 voor de landschapsarchitect Arthur Edwin Bye. Vanwege de hoge kosten is het ontwerp destijds niet uitgevoerd. Dat gebeurde pas een jaar na Hejduks dood, in 2001, in de (toen) nieuwbouwwijk Hoornse Meer in het zuiden van de stad Groningen. Wall House #2 is de enige gerealiseerde villa uit een reeks van ‘wall houses’ die Hejduk ontwierp.

Het Wall House wordt beschouwd als een van de markantste woonhuisontwerpen van de twintigste eeuw, vergelijkbaar met het Schröderhuis van Gerrit Rietveld en de Villa Savoye van Le Corbusier.

Centraal in het ontwerp staat een 18,5 meter brede en 14 meter hoge muur. Hieraan zijn aan een kant verschillende ruimtes opgehangen, bestemd als slaap-, woon- en eetkamer. Aan de andere kant van de muur zijn de entree, een loopbrug en een kantoor gesitueerd. Het huis verweeft architectuur en denken over architectuur.

Bewoners
Wall House #2 werd gebouwd op initiatief van de gemeente Groningen, Wilma BV en Kamminga Makelaars. Het oorspronkelijke idee was dat het bewoond zou worden door een particuliere koper. De vraagprijs was een miljoen gulden. Er werd echter geen koper gevonden. Na het overlijden van John Hejduk is besloten om de bouw op eigen risico voort te zetten, als een eerbetoon aan de bijzondere architect.
In de eerste jaren bood het plek aan (internationale) artists in residence. Het Groninger Museum beheert het gebouw sinds 2016 en waarborgt de openbare functie en de culturele bestemming. Met wisselende exposities en activiteiten trekt het gebouw zowel (wijk)bewoners uit Groningen als architectuur- en kunstliefhebbers uit Nederland en ver daarbuiten.

Toegang gratis
Het gebouw en de expositie Are You Now is t/m 31 oktober 2021 elke zaterdag en zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Wall House #2 bevindt zich aan de A.J. Lutulistraat 17 in Groningen.

Lees minder

Links

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Wall House #2
A.J. Lutulistraat 17
9728 WT GRONINGEN
www.groningermuseum.nl/wallhouse

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader